Mijn favorieten

Proficiat!
U overweegt een huis te kopen. Dat vooruitzicht is best spannend. Het kopen van een huis kent nog best een aantal voetangels en klemmen. De makelaars van Dörr & van Rossum Makelaardij zijn er om u te helpen en te begeleiden bij uw speurtocht naar uw volgende thuis.
Uw eerste huis kopen

Het kopen van een huis kent een aantal stappen, of het nu uw eerste huis is of niet. Op weg naar uw nieuwe status als eigen huisbezitter, is het van belang om te weten waar u aan begint en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Het is daarbij belangrijk om voortdurend open te blijven staan voor alle indrukken die u gaat krijgen. Als u huizen gaat bekijken, kan het goed zijn dat u uw aanvankelijke woonwensen aanpast, gewoonweg omdat u niet wist wat er allemaal te koop was. Deze koophulp is erop gericht u mee te nemen in het proces van de aankoop. Daartoe onderscheiden we drie stadia: voorbereiding vóór de aankoop, het bekijken van huizen en het maken van de keuze en de daadwerkelijke aankoop. Heeft u meer specifieke vragen, neemt u dan gerust contact op met ons.

Bepaal uw draagkracht: kan het?
Een gedegen financiële voorbereiding is het halve werk. Als u weet wat u kunt besteden, dan weet u in welke prijsklasse u moet gaan zoeken. Dit maakt het huizenzoeken al een stuk concreter. Aan de start van koopproces onderneemt u een aantal elementaire stappen.

Bereid u goed voor
Als u bij de hypotheekadviseur wilt laten uitrekenen wat u kunt besteden, is het handig een aantal zaken alvast te regelen. Maak een overzicht van uw inkomsten, uw financiële verplichtingen zoals persoonlijke leningen, vraag alvast een werkgeversverklaring aan en maak een kopie van uw laatste loonstrook. Zodra u een huis koopt, moet u al deze zaken toch aanleveren. Tegen die tijd wilt u snel een offerte hebben en geen onnodige tijd verliezen door dan nog al die zaken bij elkaar te moeten zoeken.

Op zoek naar uw droomwoning
Tijdens een NVM Open Huizendag kunt u mooi van de gelegenheid gebruik maken om informatie in te winnen over de omgeving. NVM makelaars organiseren twee keer per jaar landelijk de NVM Open Huizendag. Als u een NVM makelaar inschakelt, wordt de speurtocht naar een huis gestructureerd en begeleid. Als wij precies weten wat u belangrijk vindt in uw thuis, kunnen wij u helpen meezoeken naar dat ene huis. Wij weten vaak van tevoren wat er op de markt komt voordat het internet te koop wordt aangeboden.

"Begeleiding bij de koop"
Doordat wij de omgeving als onze broekzak kennen, kunnen wij u optimaal ondersteunen bij het vinden van uw volgende thuis, maar ook bij het onderhandelen over de voorwaarden en het sluiten van de koop.

Als u overweegt een bod uit brengen op een huis, moet u een aantal zaken goed in de gaten houden. Immers een bod is meer dan alleen het noemen van een geldbedrag. Er moet ook worden onderhandeld (bij bestaande bouw) over eventuele over te nemen zaken, datum van overdracht en eventuele andere voorwaarden of voorbehouden van u of van de verkoper. Hierbij is ook van belang of u al precies weet of en zo ja, hoeveel geld u kunt lenen bij de bank. Dat praat een stuk makkelijker en geeft de verkoper ook zekerheid dat u niet afhaakt op het laatste moment.

De verkoper kan drie reacties op uw bod vertonen: hij wijst het af, hij komt met een tegenvoorstel of hij accepteert uw bod. U zit er dan nog niet aan vast. Wettelijk heeft u nog drie werkdagen bedenktijd, waarbinnen u zonder opgaaf van redenen van de koop af kunt.
Bijkomende kosten
  • Adviestarief hypotheekadviseur: de hypotheekadviseur berekent u zijn uren door voor het berekenen van uw mogelijkheden, het aanvragen van offertes en het afwikkelen van uw financieringsaanvraag. Deze kosten mag u aftrekken van de inkomstenbelasting.
  • NHG: Als uw huis volgens de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie kan worden gefinancierd, betaalt u hiervoor een fee van 0,55% van het hypotheekbedrag. Daar staat tegenover dat de rente op uw financiering vaak iets lager is, dan wanneer u zonder NHG had gekocht. Bovendien is deze fee aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Taxatiekosten: de bank verlangt een taxatierapport, op basis waarvan wordt bekeken of en zo ja, hoeveel financiering er op wordt verstrekt. Deze kosten bedragen doorgaans een paar honderd euro, afhankelijk van de hoogte van de koopsom. Ook deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Afsluitprovisie: de bank berekent doorgaans een percentage van het hypotheekbedrag voor het afsluiten van de hypotheek. Ook deze kosten zijn aftrekbaar.
  • Notaris Hypotheekakte: de notaris stelt een akte op, waarin wordt beschreven wat u afspraken zijn met de bank inzake de hypotheek. De kosten hiervan zijn eveneens aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
  • Notaris eigendomsakte: de kosten voor inzet van de notaris, alsmede kadastrale rechten inclusief BTW.
  • Nieuwbouw: de kosten van nieuwbouw- of verbouwingsdepot kunt u onder bepaalde voorwaarden ook aftrekken.
  • Overdrachtsbelasting: het kopen van een bestaand huis betekent dat u 2% overdrachtsbelasting verschuldigd bent over de koopsom. Dit is niet fiscaal aftrekbaar
Dörr & Van Rossum Makelaar telt met u mee
U ziet, de hele papierwinkel om het kopen van een huis is nog best uitgebreid en complex. Wees er echter gerust op dat wij u optimaal begeleiden en ervoor zorgen dat u precies weet wat u wel en niet mag aftrekken, zodat uiteindelijk de kosten voor het kopen van een huis een stuk lager liggen dan u aanvankelijk zou denken. Ook de hypotheekadviseur en de notaris zullen er alles aan doen om u zo transparant mogelijk te informeren en te begeleiden in het aankoopproces. Het is namelijk in ieders belang dat het proces zo soepel mogelijk verloopt.